Viva onzin

 

Een dag na de verkiezingen van 9 juni stond op Teletekst het volgende bericht:  “Marokkaanse Nederlanders ervaren de overwinning van de PVV als een klap in hun gezicht.Dat zegt het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN). Volgens voorzitter Farid Azarkan vragen veel mensen zich af of ze nog wel deel mogen uitmaken van de samenleving”.

Dit bericht behoort in mijn opzicht tot de onzin die steeds meer terreinen aan het veroveren is in de polder. De productie van deze onzin ontstond toen de journalist de vraag stelde aan de voorzitter van de Samenwerkingsverband Marokkanen over de overwinningen van de PVV. De onzin ontwikkelde zich tot een soort realiteit: De Marokkanen van Nederland zijn bang voor de PVV, net alsof de PVV degene is die voortaan de dienst gaat uitmaken in het land.

De eerste vraag die ik graag wil stellen aan iedereen die zich hierbij betrokken voelt, is waarom “De Marokkaanse Nederlanders” geïntroduceerd worden als zelfstandig orgaan binnen een groter orgaan dat de Nederlandse samenleving heet? Hanteert SMN in dit geval niet dezelfde logica van Wilders wanneer hij over groepen praat? Om welke Marokkanen gaat het dan? Deze laatste vraag doet me denken aan een prachtige column van Khaled Boudou op BNR op dezelfde dag, 9 juni. In zijn column haalt Boudou het voorbeeld aan van Khaled Boulahrouz als hij Allah bedankt wanneer hij voor het Nederlandse elftal scoort. Is Boulahrouz de Marokkaan die zich afvraagt of hij nog deel mag maken van de Nederlandse samenleving? Gaat het om deze Marokkaan, of misschien om de burgermeester van Rotterdam?

De onzin rond deze kwestie is dus geboren met de vraag van de journalist, waarom wordt deze vraag anders niet aan andere mensen in het land gesteld dan de Marokkanen? Er zijn op dit moment meer Hollanders die zich zorgen maken over deze ontwikkelingen dan “de Marokkaanse Nederlanders”. Deze onzin is helaas door de voorzitter van SMN groot gebracht. De lezer van het bericht zal niets anders concluderen dan het volgende: dat wat de voorzitter van SMN zegt klopt en dat in dat geval Wilders gelijk zou hebben wanneer hij groepen selecteert, of dat de “Marokkaanse Nederlanders” waarover het gaat een zeer beperkte groep is van wie de belangen bedreigd worden door de overwinning van de PVV. Ik weet dat de voorzitter van SMN niet namens De Marokkanen praat en dat hij niet weet wat de Marokkaanse Nederlanders van deze overwinning van Wilders vinden. Men loopt de troepen vooruit, zoals de uitdrukking zegt.

Juni 2010